[ kunstagenda ]     [ wat is kunst ]     [ kunstlinks ]    [ over moondance ]     [ contact ]
           
 

Moondance kunstenaars:

Ed Azcona
Sasja Bork
Mathilde Delgado
Lisette Durinck
Kim Dusch
Eperlans
Wilco Ferment
Odette Frijters
Irene Kremer
Wim Kuenen
Bianca Leusink
Han van der Mijn
Liesbet Optendrees
David Peereboom
Ton Pret
Diny Rijnsburger
Peter Scheltus
Boudewijn Schrijver
Ester Steintjes
Jan Willemsen
Dion van Zelst
Magda Zimmerman


Jouw naam hier?

 

 web moondance

 

 

Is smeden wel kunst?

Volgens sommigen moet kunst 'niet nuttig' zijn. Toen me dat de eerste keer werd verteld reageerde ik daar geiriteerd op.

Volgens het woordenboek komt het woord 'kunst' van 'ars' in het Latijn. "Dat wat gearrangeerd is'. Dat is kunst.
Dus als ik op een bepaalde manier ga staan, armen in de lucht gearrangeerd, dan is dat dus kunst. Maar voeg ik wat toe met mijn bijdrage? Of ga ik gewoon aan de andere kant van de zwaai van de pendule zitten totdat 'ie weer mijn kant op komt. In de ene periode is smeden wel een kunst, in de andere niet.

Wat nog meer kunst genoemd wordt zijn artefacten, artificieel kunstige dingen zoals objecten met een symbolische waarde in de kerk, artillerie, medische kunst, krijgskunst… Die maaltijd was een kunststuk. De kok is een kunstenaar. Of bij een inbraak: "dat was toch wel een kunststukje".

Smeden en kunst?
Ik druk met mijn werk, zeker als het gaat om stoelen, kandelaars en tafelframes geen hogere waarde uit. Niet in artistieke zin. Wat ik belangrijk vind, is dat ze zorgvuldig gemaakt zijn. Dat de lijn vloeiend is. Dat ze kracht uitstralen. Ik vergelijk het met niks. Ik haal inspiratie uit de natuur en sommige vormen ontstaan tijdens het tekenen. En soms komen door het praktische werk, kunstige beelden boven. Die voer ik dan onmiddellijk uit. Bijvoorbeeld door met onderdelen te spelen, die nog niet in een reeks kandelaars verwerkt zijn

Ik heb daarmee niet een bepaald thema voor ogen waarmee ik aan het werk ga. Daaruit komt dan niet een sterk set beelden die dat thema uitdrukt. In die zin vind ik, heeft kunst iets meditatiefs. En dat wat de kunstenaar op die innerlijke reis tegenkomt, drukt hij/zij uit. En dan in het medium dat hij/zij gekozen heeft. Ik vind de concentratie op een idee en dat verbeelden kunst. Waarbij de concrete uitvoering inderdaad niet direct een nut moet hebben. Dus eigenlijk ben ik na verloop van tijd gaan begrijpen wat het in de eerder vernoemde discussie bedoeld werd met "smeden is geen kunst".

Wordt het iets?
Maar de creatieve energie van het proces om die kandelaars te realiseren, dat wat er vooraf gaat en hoe je je resultaat bereikt, gaat door een aantal fasen heen. Lukt het wel, lukt het niet. Moet het zus of zo. Moeten we dat resultaat binnen een paar uur hebben. Of mag het ook wanneer het vanzelf komt? Je zou zeggen dat creativiteit niet op bevel gaat. Maar in mijn optiek is er een vergelijking met sex te maken. De sfeer daarin is ook speels en genietend, spontaan. Die sfeer vind ik te vergelijken. Het laten bestaan van een sfeer als we kinderen zijn. We zijn aan het spelen. Dat geeft een grenzeloze energie. Daarin zijn oplossingen mogelijk. Daarin komen ideen.

Kunst doet leven
Daaruit vloeien mooie dingen, sferen, belevenissen en energie voort. Daar voel je je wel bij. Net zo glibberig als een stuk zeep in het bad. Schijnbaar ongrijpbaar doch o zo krachtig in de omgeving van iemand die bijvoorbeeld vertelkunst beheerst.
Kunst communiceert. Wellicht is iets dat met liefde gemaakt is ook kunst. In een levenswijze moet je groeien. Kunst is ook een groeiproces. Weerspiegeld in het werk dat iemand achterlaat. Meestal een spoor van tekenen waarin te zien is welke levensfasen iemand doorloopt.
Sommigen blijven jaren werken en slaan werk op in de garage of op zolder. Dan sterft iemand en komt er ineens een verborgen schat tevoorschijn. Dan denk ik: 'Doe dat liever tijdens je leven'. Dan maak je het zelf tenminste nog mee vind ik.

Kunst, vind ik, is een levenswijze. En om kunst te leven, te maken is de kunst. Je moet in deze tijd ook nog geld over allerlei toonbanken kunnen leggen. Dus voordat kunst tot uiting komt, wordt er eerst een hele weg afgelegd.

Peter Scheltus

 

[ terug naar Scheltus' portfolio ]

 

 

Professionele websites voor kunstenaars:
Leucratief!

Internet en publiciteit voor kunstenaars